Star Gazetesi 16 03 2013 Kapak1

Fatma Sevildi Star Gazetesi’nde

Star Gazetesi, moda tasarımcısı Fatma Sevildi’yle “tesettür ve moda” kavramları üzerine yaptığı söyleşi haberi kapaktan yayınladı!

Haberde Fatma Sevildi “Örtünmek emir, moda ise sınırları zorlayan bir şeydir. Tesettürün modası olmaz ama modayı tesettüre uyarlayabiliriz. Biz tesettüre uygun bir stil ve şıklık tasarlıyoruz. Kadınların şıklık talebi var. Buna karşı çıkanlar kadının sosyalleşmesine de karşı. Artık aynı hayatı paylaşıyoruz!” dedi.

 

Star Gazetesi, moda tasarımcısı Fatma Sevildi’yle “tesettür ve moda” kavramları üzerine yaptığı söyleşi haberi kapaktan yayınladı. (16 Mart 2013)

Star Gazetesi, moda tasarımcısı Fatma Sevildi’yle “tesettür ve moda” kavramları üzerine yaptığı söyleşi haberi kapaktan yayınladı. (16 Mart 2013)

HABERİN TAMAMI

Gazetenin orjinal halini buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Haberi online olarak okumak içinse buraya tıklayınız.

Modayı tesettüre uyarlamak lazım!

Moda ve tesettür ilişkisi, tartışmalı bir konu… Tesettür modasıyla ilgilenenler “Müslüman kadın elbette şık olmalı. Ancak abartıya kaçmamak kaydıyla!” görüşünde birleşti.

TESETTÜRÜN MODASI OLMAZ AMA…

HEM bir vecibeyi yerine getirmek hem de şık ve zarif olmak isteyen kadınlar İslam’ın tesettür algısının dışına çıkmadan bir moda anlayışı benimsenmesi gerektiğini savunuyor. Başörtülü moda bloggerları, tasarımcılar ve editörler “Tesettürün modası olmaz ama modayı tesettüre uyarlayabiliriz” diyorlar. Tesettürü bir hassasiyet olarak kabul eden kadının vurguladığı ortak düşünce: “Müslüman kadın elbette şık olmalı. Ancak abartıya ve israfa kaçmamak kaydıyla!” Fatma Sevildi, Şemsi Tuba Dergisi Editörü Tuba İnciler, Tesettür moda blog yazarları Serap Büyük Yılmazer ve Nurcan Yazıcı Küçükakyüz, ‘tesettür ve moda’ ilişkisini STAR’a değerlendirdi.

-Fatma Sevildi (Moda Tasarımcısı): Kadın normalleşti, istenen buydu

Tesettürün modası olmaz ama modayı tesettüre uyarlayabiliriz. Örtünmek emir, moda ise sınırları zorlayan bir şeydir. Tepki alıyoruz ama suçlusu biz değiliz. Kadınların şıklık talebi var. Buna karşı çıkanlar kadının sosyalleşmesine de karşı. Muhafazakar kadına hitap eden ve mücrim ilan edilen dergiler ayna işlevi görüyor, varolanı yansıtıyor. Artık erkeklerle aynı hayatı yaşıyor aynı kafelerde oturuyoruz. Normalleştik. İstenen bu değil miydi?..

-Tuba İnciler (Tuba Dergisi): Renkli giyinmenin sakıncası yok

DİKKAT çekmeden güzel giyinmektir aslolan. Kadınların içinde güzel görünme arzusu var. Bunu engelleyemezsiniz. Dergimde tüketime özendirmemeye çalışıyorum. Bütçemizi aşmadan güzel giyinmeliyiz. Tesettürde yorum farkı var. Sorun buradan kaynaklanıyor. Şeffaf, dar ve kısa olmayan her şey giyinebilir. Renkli giyinmenin bir sakıncası yok. Laik bir ülkede herkes kendi inancına göre giyinebilmeli…

Moda dergileri bir ihtiyacı karşıladı

-Blogger Serap Büyük Yılmazer: Tesettür hazır giyimde günlük kıyafetler bile abartı. Bu yüzden tesettür markalarından çok normal markalara yöneliyor. Tesettür ve moda birbirinden farklıdır ama yan yana gelemez olgular da değildir. Bu konuda bir eksiklik vardı. Bu yüzden moda dergilerini tüketim gereci olarak düşünmemek gerek.

İslam kadına çirkin olmayı yakıştırmaz

-Blogger Nurcan Yazıcı Küçükakyüz: Tesettürün sadece başörtüsü ya da giyim olarak algılanmasına karşıyım. Tesettür yaşam biçimidir bence. İslam kadına, çirkin ya da bakımsız olmayı yakıştırmamıştır. ‘Allah güzeldir güzeli sever’ hadisi şerifinde olduğu gibi dış güzelliğimiz iç güzelliğimizle tamamlanırsa insani vasıflara ulaşabiliriz.